onsdag den 3. september 2014

Det semantiske web - part 2

I sidste indlæg omhandlende det semantiske web, fik jeg nedenstående kommentar:
"Hvordan kan det faktum at "nogen" eller "noget" ved hvor du er, eller hvad du skal, bruges af forskellige sites, services eller butikker? Er der nogle ting der skræmmer eller omvendt gør livet nemmere i den forbindelse?"
Hvilket fik mig til, at tænke nogle tanker om hvad det vil betyde for os som individ, at vi er overvåget via vores placering på vores smartphones hele tiden. Et sted hvorpå det er tydeligt, at vores placering bliver givet til andre er, hvis man benytter chatten på facebook, og man har slået det til, at facebook må kende til din placering. Her vidergiver facebook din placering til den du nu chatter med.

Det kan både være en god ting, men også en skidt ting. Blandt fordelene kan nævnes, at vi ikke behøver skrive hvor vi er, hvis vi for eksempel er på besøg et ukendt sted og vi leder efter en restaurant, så kan de nærmest placerede restauranter komme op bare ved at lave en søgning på ''restaurant''. Derudover er en fordel også, at hvis du vil i biografen, så kan biografen gå ind i din personlige kalender, hvis du for eksempel bruger din personlige google-konto som kalender og du er logget ind på din google-konto på enheden, hvorpå du søger efter biograffilmen. I et sådan tilfælde er nettet blevet så smart, at den kun vil komme op med tidspunkter som passer ind i lige netop din kalender. Dette er bare nogle af de ting, som gør det nemmere at få præcise oplysninger her og nu omkring hvad det nu lige er du søger.

Men en ulempe er også, at alle dine oplysninger ligger på nettet, og derved ved nettet så meget om dig, at du føler dig overvåget og måske endog udleveret. Samtidigt er det også nemmere, at begår identitetstyveri, da mange af dine oplysninger jo ligger forholdsvis frit tilgængeligt. Hvilket gør det enormt skræmmende til tider, når man kommer i det humør at man får set hvad det er for oplysninger man har givet.

Ved, at du selv giver nettet så mange oplysninger, og dette ikke bare ved det du skriver ind i dine personlige kontier som google eller facebook - men også ud fra de søgninger og sider som du kigger på på nettet. For eksempel kan nævnes, at hvis du har været på en webside som handler tøj, så når du støder på reklamer fra denne side på andre websider, så vil du oftest støde ind i situationer hvor det samme tøj som du tidligere har kigger på, er det som bliver vist i deres reklame. Disse oplysninger får den ud fra de cookies som hjemmesiderne benytter sig af. Hvilket gør, at reklamerne er meget mere målrettet mod dig som person, og ikke bare imod, at sælge ''hvad som helst''.

Så alt i alt kan det konkluderes, at der er både fordele og ulempe ved, at vores placering hele tiden blev logget. Til tider vil man føle sig enormt overvåget, men samtidigt kan det gøre ens søgning enormt hurigere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar